Spring til indhold

Udvikling af teams

Nu ved jeg ikke så meget om teamudvikling aktiviteter, men jeg synes at kunne læse mig frem til, at de ofte sigter på at højne produktiviteten og sammenholdet på en arbejdsplads – på længere sigt. Men virker det? Jeg har lavet sådan en miniundersøgelse blandt mine venner. Jeg har sendt dem et lille spørgeskema, hvor de skal vurdere deres erfaringer med de teambuilding aktiviteter, de har deltaget i. Og jeg må sige, at jeg er meget overrasket. Jeg har fået respons fra 85% af dem, jeg har sendt skemaet til. De fleste – mere end 90% siger, at de har haft positive erfaringer. De fortæller mig, at de har oplevet, at de ser og tænker om deres kollegaer som de mennesker, de er, og ikke bare som ’en kollega’.

Gode oplevelser med teambuilding

Én skriver, at hun har haft gode oplevelser med teambuilding, fordi de har netop bevirket, at hun virkelig føler sig som en del af det team, hun arbejder sammen med. Ikke bare en lille brik i et større puslespil. Hun skriver, at hun har fået meget større forståelse for arbejdsprocesserne i virksomheden, fordi teambuilding har fået hende til at kommunikere bedre. Hun er mindre genert og tør godt spørge direkte, hvis der er noget, hun ikke forstår, eller har misforstået.

Hun skriver også, at det kan være lidt mærkeligt at deltage i teambuilding aktiviteter. Hun fortæller nemlig en historie om, at hun engang var med til noget teambuilding i København. Det var meget udfordrende for hende, fordi hun – og hendes kollegaer – skulle klædes ud. Og selv om hun egentlig følte sig lidt som en klovn i udklædningen, så blev det en fantastisk oplevelse, fordi de andre på holdet hun skulle arbejde sammen med også, var klædt ud. Det gav dem en fælles styrke, så de ikke følte sig latterlige, mens de legede skattejagt inde i byen.

Ingen dårlige oplevelser

De sidste 10% angiver ikke, at de har haft dårlige oplevelser. De fleste skriver bare, at de har haft en god og sjov oplevelse, men de har ikke oplevet, at de ændrede noget på deres forhold til kollegaer. De skriver heller ikke noget om, at aktiviteterne, de har deltaget i, har bidraget til, at deres effektivitet er højnet, eller at de er blevet bedre til at kommunikere. Nogle få skriver, at de måske ville have fået mere ud af aktiviteterne, de har deltaget i, hvis de på forhånd havde fået at vide, hvad øvelserne og legene i virkeligheden gik ud på.

Spændende at se

Det er ret spændende, synes jeg at se, hvordan de forskellige venner, jeg har, har svaret. Og egentlig får det mig til at tænke på, at jeg måske har formuleret mine spørgsmål forkert eller klodset. Eller måske har jeg bedt dem om at forklare for meget. Og det kan jo være svært, når man har travlt i hverdagen at sætte sig ned og reflektere over oplevelser, man har haft, svare på spørgsmål og skrive sine tanker ned. Jeg har lært en hel del af den miniundersøgelse. Og jeg vil fremover øve mig i at blive bedre til at lave spørgeskemaer.