Spring til indhold

Spille vinylplader?

HiFi pladespiller

Hvis du har nogle år på bagen, så kan du helt sikkert godt huske, at vi ikke havde CD’ere og streamingtjenester. Vi havde pladespillere til vinylplader, som ofte var tilsluttet det, som man dengang kaldte for et stereoanlæg. Det var en stor begivenhed i familierne, når der blev købt stereoanlæg. To store højtalere, en forstærker, en radio og en pladespiller, var som regel standardpakken, man købte. Og den var dyr. De forskellige elementer blev så sat sammen via indviklede vejledninger. Kablerne blev gemt bag ved reolen eller møblet, som stereoanlægget blev placeret i. Det medførte, at nogle familier opbyggede ret store pladesamlinger. Der blev nemlig købt vinylplader i massevis. Al slags musik: Klassiske klaverkoncerter, jazz, rock og pop. Dansemusik mv. Pladespilleren blev meget populær, når der skulle holdes fest i huset.

De digitaliserede CD plader

Så kom de første digitaliserede plader frem. CD’erne. Mange pladespillere blev skiftet ud med en CD-afspiller. Princippet var sådan set det samme: I stedet for at lægge en vinylplade på pladespilleren satte man en CD i CD afspilleren, som så var forbundet via forstærkeren til højtalerne.

Der gik nogle år. Så begyndte det at vende: Flere og flere mennesker blev opmærksomme på, at mange CD’er ikke havde den samme lydkvalitet som en vinylplade. De mente, at lydkvaliteten fra vinylplader var bedre. Pladespilleren blev fundet frem igen – til stor fortrydelse for dem, der solgte discs online. Den havde ellers stået nede i kælderen sammen med hele pladesamlingen og samlet støv i flere år. Pladespilleren blev støvet af. Der blev muligvis også ledt med lys og lygte efter en ny Pick-Up, som blev sat på pladespilleren. De gamle vinylplader fik også en tur med en støveklud – eller den særlige børste, man kunne købe, så støvet kunne fjernes fra pladen, uden at der gik ridser i den.

Hvilken lyd er bedst?

Debatten imellem tilhængere af digital lyd og vinyl-lyd eksisterer den dag i dag. Flere og flere mennesker får ørerne åbnet op, for at vinylpladerne giver en anden – og i nogle tilfælde – en behageligere lyd. Mange flere mennesker har fundet deres gamle pladesamlinger frem og vil gerne købe en rigtig pladespiller. Den gamle, de havde, blev nemlig solgt på et loppemarked for nogle år siden. Og det kan de. Heldigvis. En pladespiller er nemlig slet ikke så dyr (forholdsvist! – Vi skal lige huske, at der har været udvikling i priser og købekraft) i dag, som for mange år siden. Lyden fra en LP er nærmest nostalgisk – læs om det her.

Pladespilleren er tilbage!

Dette er positivt. Mange mennesker kan nyde deres gamle vinylplader. De kan få lov til at lytte til musikken, imens de beundrer de ofte meget smukke hylstre, som vinylpladerne ligger i. Og ja, i dag er det altså også muligt at få en pladespiller, der integrerer fordelene ved den digitale lyd: Du kan faktisk få en pladespiller med USP, så du kan optage vinylpladens lyd digitalt – og overføre den til din PC, hvis du vil.

Er du en af dem, som gerne vil købe en pladespiller, så du kan lytte til de gamle jazzplader, som din bedstefar gav dig? Så vil jeg anbefale, at du overvejer en almindelig HI-Fi pladespiller. Du behøver ikke en DJ pladespiller. Der er nemlig forskel i priserne. Du kan få gode HI-FI pladespillere i moderne og retro-design.