Spring til indhold

Psykologer med metakognitiv terapi

stress og metakognitiv terapi

Vi har alle brug for hjælp en gang imellem. Om det handler om at få hjælp til at hænge et billede op på væggen, eller om det handler hjælp til at komme igennem en svær periode i livet, så er der altså intet galt i at bede om hjælp til det. Lige nu er der ikke så mange, der har brug for at hænge noget op på væggen. Det er jul, og alt er blevet gjort klar til festlighederne.

Men der vil være en del mennesker, der vil få brug til at komme igennem den krise, som de vil komme ind i. Julen er nemlig også en travl tid for mange. Der er mange mennesker – især i storbyerne – der virkeligt kommer under et følelsesmæssigt pres. De skal nå det hele: Gaverne skal købes. Forberedelserne til julefesten skal være på plads. Julen sætter måske et økonomisk pres på dem, som de ikke kan klare.

Stress

De får simpelthen stress. Og med stress, så kan de negative tanker meget nemt dukke op. Og det er ikke så godt – slet ikke i en tid, hvor alt skal handle om julehygge, samvær, fred og fordragelighed. Når du bliver stresset, så kan det være, at du kommer til at reagere helt urimeligt aggressivt overfor et familiemedlem. Du farer måske op og skælder ud. Eller du slår i bordet og kommer til at smadre et kaffekrus. Alle, som opholder sig i det samme rum, bliver forskrækkede. Du plejer jo at være et roligt gemyt. Hvis du pludseligt er opfarende og meget nemt bliver irriteret, så er det et tegn på, at du bør gå i behandling.

Den metakognitive terapi i København

Og ja, du bør måske finde et sted, hvor du kan komme i metakognitiv terapi i København, så du kan undgå de situationer, hvor du – egentligt uden at ville det – kommer til at ødelægge julen for din familie. Du er nemlig inde i en krise, hvor det pres, som du har været udsat for i ugerne og måske månederne op til julen, har givet dig stress. Stress er farligt. Det er ikke en sygdom i sig selv. Men stress fremkalder sygdomme. Psykiske og fysiske.

Hvis du har oplevet, at du her i løbet af julens festligheder har lettere ved at blive urimeligt irriteret, så bør du virkeligt gå i terapi.

Gode psykologer

Anbefalingen herfra er, at du går i metakognitiv terapi nu – vælg gerne en af disse psykologer. Ikke om en måned. Der er nemlig sket det, at her i juleferien, så har du haft tid til at slappe af. Og det har betydet, at alle dine bekymringer – fx om økonomien – nu er begyndt at vælte ind i dit hoved. Du har måske ikke tænkt på andet i de sidste få dage. Din stress er blevet værre. Det er en dårlig udvikling for dig. Du skal væk fra den.

Her kan metakognitiv terapi være den bedste løsning, fordi den vil lære dig at få vendt de negative tanker til positive. De positive tanker vil bevirke, at du begynder at producere nogle hormoner, som vil bevirke, at dine stresssymptomer bliver færre og færre.

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi er en form for psykoterapi, der fokuserer på en persons tænkemåder og holdninger til deres egne tanker. Målet med denne terapiform er at hjælpe folk med at ændre deres forhold til bekymrende tanker og mentale strategier, der kan forårsage eller forværre psykologiske problemer som angst og depression. I metakognitiv terapi lærer man at genkende og ændre uhensigtsmæssige tankeprocesser, især tendensen til at overvurdere trusler og undervurdere sin egen evne til at håndtere dem. Terapien fokuserer mindre på indholdet af tanker og mere på processen bag tankerne.