Spring til indhold

Hjælp til søvnproblem

Manglende nattesøvn

Vi kender alle til, hvordan det føles at have sovet dårligt en nat. Der var måske fest inde hos naboen, og det larmede. Forstyrrende og irriterende. En enkelt nats søvnmangel er dog til at komme sig over. Det kræver måske en ekstra lur på sofaen – her i løbet af søndagen. Men, hvis der går en længere periode, hvor du ikke får den søvn, du har brug for, så kan det gå hen og blive direkte farligt for dig og dit helbred. Søvnen er nemlig den tilstand, hvori kroppen restituerer sig selv. Det er her, den får hvile – og det er søvnen, der giver dig energi til næste dag.

Få hjælp i tide

Så du skal altså ikke undervurdere din nattesøvn. Og har du søvnproblemer skal du have hjælp. Og jeg mener ikke, at du skal rende til lægen og bede ham om at udskrive en recept på nogle sovepiller til dig. Nej, du skal finde grunden til, hvorfor du ikke kan sove. Der kan være mange grunde til at du ikke får søvn nok. Fx et problem i familien, som du ligger og spekulerer over. Økonomien. Pres på jobbet. Eller noget helt andet.

Søvncoaching er effektivt

Det vil faktisk være en god idé, hvis du opsøger en søvncoach. Ja, de findes. Tro mig. Og de kan faktisk hjælpe dig. Både via coaching – sådan i den forstand, at du kommer i dialog med coachen om, hvorfor du ikke sover nok – men også på den måde, at coachen giver dig fuldkommen praktiske tips til, hvad du skal og kan gøre for at få mere søvn. Det kan fx være, at du har en uvane med at drikke kaffe om aftenen. Koffein forbliver meget længe i kroppen – og kan være årsagen til, at du ikke sover.

Du kunne overveje at tage mit råd med hensyn til at besøge en søvncoach for at få løst dit søvnproblem. I stedet for at ty til sovepiller, som generelt altid bør betragtes som en sidste udvej. Kig nærmere på en af de mest anerkendte på området: Helle Bentzen her.