Spring til indhold

Brug din krop

Sid godt på kontoret

Det er vigtigt, at vi bruger vores krop. Det er noget, vi alle ved. Men tænker vi over, at vi ikke bruger vores krop tilstrækkeligt. Menneskets krop er faktisk bygget til at kunne leve i ca. 140 år. Det er de færreste af os, der når at blive så gamle.
Bare rolig, jeg forsøger ikke at skræmme dig. Jeg vil bare prøve at gøre dig opmærksom på nogle få fakta, som vi normalt ikke tænker så meget over. Vi løber, går til gymnastik eller i fitnesscenter, rider eller svømmer. Vi gør noget for at holde kroppen i form. Og det er et godt skridt i den rigtige retning.

På kontoret

Men her i de sidste 200 år har vi lært, at vores krop skal stænges inde. På kontoret. Foran en skrivepult, som udviklede sig til et kontorbord, som udviklede sig til en cubicle, som udviklede sig til samtalerum med hæve-sænke-borde, stole på hjul og med lap tops, som vi kan sidde med i skødet. Vi har lært ikke at bruge kroppen, når vi er på arbejde. Fra at være et samfund, hvor vi brugte kroppen på marken, i stalden eller køkkenet så er vi blevet til et folkefærd, der sidder! Vi sidder på kontoret, ved hjemmekontoret og på bænkene i parkerne. Helst med en mobiltelefon i hånden, så vi hele tiden er informeret om, hvad der sker.

Sidder stille for længe

Har du tænkt på, at meget af den tid, vi bruger på at sidde stille, faktisk kan omstilles til også at være tid, hvor vi holder vores kroppe i gang? Vi behøver ikke at blive flade i musklerne eller dovne i kroppen, bare fordi vores jobs kræver, at vi sidder foran en skærm. Vi har mange muligheder for at holde os i form. Om det er en forpligtelse, vil jeg ikke komme ind på her. Jeg tror, det må være op til dig selv, om du vil holde dig i form. Jeg kan dog meddele dig, at jeg mener, at jeg bør holde mig i form.

Elsker balancestole på jobbet

Og et af de små tricks, jeg bruger til det, er, at jeg holder min krop i bevægelse, også når jeg er på arbejde. Jeg arbejder ved et skrivebord – foran en skærm. Ligesom du gør. Jeg har bare gjort det, at jeg har købt en balancestol her https://ergoforma.dk/produkt-kategori/balancestole. Det er sådan en stol, der vipper og bevæger sig – uden at jeg egentlig gør noget. Den tvinger mig dog til at samarbejde med sig, så jeg ikke vælter ned. Det betyder, at min muskulatur i ryggen bliver stærkere, og jeg samtidigt bliver bevidst om min krop. Jeg forstår umiddelbart, hvor der er et svagt punkt i min ryg. Jeg kan gøre noget ved det, inden der opstår en alvorlig arbejdsskade.

Så jeg vil anbefale alle, der arbejder i stillesiddende jobs at overveje at anskaffe sig en balancestol. Også til hjemmekontoret, hvor vi ofte bruger flere timer end vi egentlig tror, vi gør. Det er jo så nemt at lade sig rive med af en eller anden søgning på nettet.