Spring til indhold

Alder og muskler?

Ældre restituerer efter træning

Du kender det måske godt! Du ved det her med, at du er ude og løbe en smuk lørdag eftermiddag. Du løber på stien, og du kan mærke, at du er ved at blive træt. Så kommer der en anden løber og overhaler dig. En mand på omkring 65. Han ligner faktisk en på 45, men I har talt sammen tidligere. Han er i topform, og han overhaler dig lige i dette øjeblik. Irriterende. Samtidigt også udfordrende. Du ved jo godt, at du egentlig burde kunne løbe fra ham. Så hvorfor kan du ikke? Hvorfor kan han bare overhale og vinke til dig? Det kan han, fordi han ved, at han skal passe godt på sig selv. Han ved, at hans krop ikke er helt ung, som din er. Han ved derfor også, at han skal benytte sine muligheder for at få dit smil som belønning for en sjov løbetur sammen – lørdag eftermiddag.

Din alder og restitution

Grunden til, at han kan overhale dig, er, at han ved, at alder og restitution af musklerne hænger sammen. Jo ældre vi bliver, jo bedre, skal vi passe på vores krop. Det ved alle. Men hvad alle ikke ved, er, at vi behøver ikke at træne hårdt for at være i topform – hver eneste dag. Og jo ældre vi bliver, desto bedre, forstår vi det. Vi kan simpelthen mærke på vores krop, at vi har brug for, at den hviler. Vi har brug for motion – og vi har brug for at udføre den motion rigtigt, så vores krop ikke forfalder. Fordi vi forfalder – om vi vil det eller ej – det er en naturlig proces.

Gode vaner tidligt

Derfor er det sundt, at vi etablerer nogle gode vaner allerede helt som ganske unge, som handler om at få motion, træning og sund kost. Men det er lige så nødvendigt, og lige så sundt, at vi lærer, at vores krop også skal hvile. Vi skal lære at acceptere, at vi ikke altid er 18 år gamle og kan alt, med vores krop. Vi skal lære, at vores krop faktisk begynder at forfalde, når vi er derhenne omkring 30 år gamle. Vi skal derfor lære – ret tidligt i vores liv – at passe på den – og det vil sige, at vi ikke skal overtræne. Vi vil alle gerne have et langt og sundt liv. Ja.

Men ved vi egentlig, hvordan vi får det? Vi får rimeligt ofte kostråd ind med reklamer og advarselskampagner. Vi får altid at vide, at vi skal motionere – men hvad med den oversete restitution? Men ved vi også, at vores krop skal have lov til at hvile? Jo, da. Vi får også mange informationer om, hvor vigtigt det er, at vi sover godt. Og ja: Al den information, vi får omkring et sundt og langt liv, er rigtig nok. Motion, kostråd, søvn. Hvordan får man det lige til at hænge sammen? Ja, hvile er ikke altid søvn. Det kan være at hvile bare lige handler om, du ikke skal overbelaste kroppen. Så gå derfor hen til supermarkedet (i stedet for at tage bilen) og køb sunde grøntsager. Gå i almindeligt tempo. Du behøver ikke at storme afsted.